Az oldal jelenleg ZÁRVA van!
Kérem próbálkozzon újra egy későbbi időpontban.
BARF kisokos

GYIK - Gyakran ismétlődő kérdések

Noémi
2023.10.14 10:39
GYIK - Gyakran ismétlődő kérdések

Ez a rész ügyfeleink vagy olyan személyek kérdésein alapul, akik azt fontolgatják, hogy kedvencük étrendjét természetes, nyers húson alapuló étrendre cserélik. Ez az elképzelés viszonylag kevéssé elterjedt Lengyelországban, és számos tanulmány ellenére nem mindig mutatják be megfelelően, sőt gyakran el is torzul. Érthető tehát, hogy sokaknak kétségei, félelmei, esetleg vonakodásai vannak ezzel szemben, egyrészt nagyon egyszerű, másrészt igényes és munkaigényesebb táplálkozási móddal szemben. A megfelelő tudás, türelem, következetesség és erőfeszítés felbecsülhetetlen előnyökkel jár a kutya egészségében, vitalitásában és várható élettartamában. Megéri-e megtenni ezt az erőfeszítést legjobb barátunkért?...
Az itt közölt információk nem merítik ki a tárgyalt témákat, de reméljük, hogy segítséget jelentenek a kutyatakarmányozás alapelveinek megértésében és inspiráció forrása lesz ennek a tudásnak a elmélyítéséhez, vagy ösztönzi Önt a korábbi hibák kiküszöbölésére.

 





GY.I.K. - gyakran ismétlődő kérdések:

Miért érdemes nyers táppal etetni a kutyákat?
Milyen hatással van a nyers hús etetése a kutya egészségére és viselkedésére?
Mikor kezdjem el a nyers hús etetését?
Melyek az optimális kombinációk a nyers hús etetéséhez?
Mit nem ehet egy kutya?
Hogyan váltsunk száraztápról nyers húsra?
Drága a kutyája nyers hús etetése?
Miért megy a kutyám hasa a nyers hústól?
Mekkora az optimális mennyiség a nyers hús etetéséhez?
Mi a legjobb módja a hús kiolvasztásának?
Kell főzni a nyers húst?
Keverhetem a száraz tápot nyers hússal?
Mit adhatok a nyers húshoz (dara, rizs, burgonya stb.)?
A vacsora maradékai károsak a kutyákra?
Mely termékek alkalmasak ételallergiás kutyák számára?
Hogyan és mivel etessük a kölyköket?
Különféle húsokkal kell etetni kutyáját?
Szükségesek az olajok?
Szükséges-e a tartalommal rendelkező gyomor egy kutya étrendjében?
A kutyám nem eszik meg mindent, amit adok neki. Ez normális?
A kutyámat érdekli az állati ürülék és tócsákból iszik vizet. Veszélyes?
Mely termékek jobbak: darabolva, finomra vagy durvára őrölve?





Miért érdemes nyers táppal etetni a kutyákat?
Mert a kutya húsevő állat, pontosabban feltételesen húsevő. Körülbelül 14 000 év telt el a kutya háziasítása óta. Az evolúciós változások szempontjából ez olyan rövid idő, hogy egyetlen faj sem képes húsevőből növényevővé válni. Természetesen a kutyák képesek alkalmazkodni a különböző etetési módokhoz, mert általában nagy alkalmazkodóképességgel rendelkeznek (alkalmazkodnak a különböző környezeti feltételekhez), de a természetük húsevő. A kutyák és a vadon élő állatok számára természetes táplálék lesz a prédája, valamint madártojás és kis mennyiségű növényi táplálék (a zsákmány emésztőrendszerének tartalma, gyógynövények, fűfélék, gyümölcsök). 

Vissza!





Milyen hatással van a nyers hús etetése a kutya egészségére és viselkedésére?
Már néhány nappal a húsetetésre való átállás után láthatóak a kutya megjelenésében és viselkedésében bekövetkező változások. Megváltozik az anyagcseréje, ennek első látható jele a bundájának megváltozása. A kihulló haj helyét egy új, csillogóbb és egészségesebb helyettesíti. Annak köszönhetően, hogy a kutya könnyen emészthető táplálékot kap, javul az étvágya. Az aktivitása is növekszik, sokkal jobban érzi magát, és jobban játszik. A székletürítés ritkábban fordul elő, mivel az élelmiszerek nagy része megemésztődik. A kutya általános egészségi állapota javul, betegségekkel szembeni ellenálló képessége nő, várható élettartama pedig jelentősen megnő.

Vissza!





Mikor kezdjem el a nyers hús etetését?

A legjobb, ha a szoptatás befejezése után azonnal puha nyers húst adunk a kölyökkutyáknak. Kezdetben napi 4-5 étkezés legyen, amely könnyen emészthető, csont és porc nélküli darált húsból álljon (pl. baromfi, nyúl). Fokozatosan változatossá kell tenni a kölykök étrendjét olyan húsokkal, amelyekhez hozzáadott csont és porc van, hogy ellássák a növekedéshez szükséges kalciumot, valamint gyümölcs- és zöldségkeverékeket, halakat és olajokat. 3 hónapos korig naponta a testtömeg 8-10%-ának megfelelő mennyiségű nyers hús és adalékanyag etetése javasolt. Ezt az időszakot követően ezt a mennyiséget fokozatosan kell csökkenteni körülbelül a testtömeg napi 2-3%-ára.

Vissza!





Melyek az optimális kombinációk a nyers hús etetéséhez?

Lehetetlen olyan készletet megjelölni, amely minden kutyának a legjobb és univerzális lenne. A kutya táplálkozási igényei kortól, súlytól, fajtától, aktivitástól, évszaktól vagy egészségi állapottól függően változnak. Sőt, a kutyák különböző preferenciákkal rendelkeznek, és minden figyelmes állattartó könnyen felismeri őket. Vannak általános szabályok az élelmiszerek kiválasztásánál, mint például:

  • Az étkezésnek kiegyensúlyozottnak kell lennie, azaz tartalmaznia kell minden szükséges tápanyagot, azaz fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.
  • A táplálékot változatosan kell elkészíteni, hogy a kutya a fent említett tápanyagokhoz jusson. Ezenkívül a kutyának kell kíváncsi a tál tartalmára. A változatos ízek és illatok serkentik a kutya agyát és serkentik emésztőrendszerét.
  • Az intenzív növekedés időszakában magasabb csonttartalmú húst kell etetni. A csontos húsok, porcos húsok vagy egész csontok hozzáadása biztosítja a kutyát a fejlődéséhez szükséges kalcium-, kálium- és egyéb ásványi anyagokhoz. Egészítse ki étrendjét növényi vagy halolajjal.
  • A feldarabolt csontok a kutya fogainak és ínyének higiéniája szempontjából is fontosak, ezért étrendjének állandó részét kell képezniük. Ezek azonban nem lehetnek a fő összetevők, mert feleslegük súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, beleértve az ún elzáródás, azaz keményedés az emésztőrendszerben.
  • A belsőségeknek és a belsőségeknek a kutya étrendjének állandó részét kell képezniük, amelyek kiváló minőségű fehérjéket, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítanak. Az étkezés 10%-át is kiadhatják, de a máj részarányát az A-vitamin felszívódására gyakorolt ​​hatása miatt legfeljebb 5%-ra kell korlátozni. A tartalommal rendelkező belek (gyomor, bendő) fontosak a baktériumflóra, amely szükséges a kutya emésztőrendszerének megfelelő működéséhez.
  • Az őszi-téli időszakban ajánlott magasabb zsírtartalmú húsokat tálalni, vagy az ételekhez szeletet adni. Ez lehetővé teszi, hogy kutyája védőréteget alakítson ki a hideg ellen.
  • A gyümölcsök és zöldségek értékes kiegészítői a kutyák étrendjének, és az étkezés 20%-áig etethetők. Ezek lehetnek: sárgarépa, petrezselyem, póréhagyma, cékla, kukorica, uborka, cukkini, saláta. Kínálatunkból zúzott zöldség-gyümölcs keveréket, sárgarépát ajánlunk. Nem minden gyümölcsöt és zöldséget ehetnek a kutyák (bővebben a "Mit nem ehetnek a kutyák?" témakörben), és néhányat (burgonya, hüvelyesek) csak főzés után és kis mennyiségben adhatnak.
  • A növényi és halolajok javítják az emésztést, és értékes összetevőkkel látják el kutyáját, beleértve a telítetlen zsírsavakat is, és állandó kiegészítőként kell szolgálniuk az ételekhez, különösen akkor, ha hiányzik a hal.
  • Táplálékallergiás kutyáknál az allergén összetevőt ki kell zárni az étrendből. Ha nem ismert, eliminációs diétát kell alkalmazni (egyféle húst és egyféle gyümölcsöt vagy zöldséget biztosítunk, hogy beazonosítsuk, melyik összetevő allergén és ki kell venni az étrendből. Bővebben a "Mely termékek alkalmasak kutyák számára" témakörben ételallergiával?" ;)

Vissza!





Mit nem ehet egy kutya?

Viccesen azt lehet mondani, hogy a kutya meg tudja enni a lovat a patájával, szó szerint, bár persze nem egyszerre. Általában azonban minden állati eredetűt meg tud emészteni a kutya, és egyes összetevők, amelyeket hulladéknak tekintünk (pl. csontok, belek), nagyon fontos szerepet játszanak a táplálkozásban és a kutya emésztőrendszerének megfelelő működésében.

Ezenkívül a kutyája nem ehet:

  • rothadt, penészes hús;
  • sült, fűszerezett vagy feldolgozott hús (pl. szelet, kolbász, felvágott);
  • főtt csontok - a főzési folyamat megváltoztatja a csontok szerkezetét, megkeményedik és megnehezíti az emésztést, ami ennek következtében megkeményedéshez vagy akár duguláshoz vezethet. A baromfi és a nyúl főtt csontjai az emésztési folyamatok hatására apró tű alakú darabokra bomlanak, amelyek beletapadhatnak az emésztőrendszer falaiba és károsodást okozhatnak.
  • csokoládé - ​​már kis mennyiség is hányást és hasmenést okozhat, nagyobb mennyiség pedig akár az állat pusztulásához is vezethet;
  • kenyér - nehezen emészthető a kutya, és az emésztőrendszerben maradhat, ami puffadáshoz és székrekedéshez vezethet;
  • tej és tejtermékek - egy felnőtt kutya nem termeli a tejet lebontó enzimet;
  • gomba - bármilyen formában nehezen emészthető a kutya számára;
  • nyers tojások;
  • édességek, rágógumi – gyakran tartalmaznak xilitet, egyfajta édesítőszert, amely növeli a kutyák inzulinszintjét, és májkárosodáshoz vagy akár halálhoz is vezethet;
  • szőlő és mazsola - emésztési zavarokat és hányást okoz;
  • sóska és spenót – veseköveket okozhat;
  • dió - magas zsírtartalma miatt hányást és hasmenést, sőt hasnyálmirigy-gyulladást is okozhat. A makadámia dió különösen veszélyes a kutyák számára, mivel károsíthatja az idegrendszert;
  • gyümölcs és zöldség magvak - mérgezőek a kutyák számára, cianidot tartalmaznak, és nagyobb mennyiségben sokkot vagy akár halált is okozhatnak a kutyában;
  • bizonyos gyümölcsök és zöldségek, beleértve: avokádó, citrusfélék, banán, ananász, cseresznye, kivi, egres, eper, szeder, málna, szilva, sárgabarack, őszibarack, nektarin, mangó, papaya, hagyma, metélőhagyma, brokkoli, fokhagyma, nyers burgonya , padlizsán, paprika, puffadást okozó zöldségek;
  • só, bors és egyéb fűszerek - megzavarják az emésztőrendszer, a máj és a vesék működését. Ez az egyik oka annak, hogy a vacsora maradékait, chipseket, kenyérrudakat és egyéb rágcsálnivalókat óvatosan kell felszolgálni;
  • alkohol, kávé, tea, kakaó – mérgezőek a kutyák számára, mérgezést, hányást, hasmenést és akár halált is okozhatnak.

Vissza!





Hogyan váltsunk száraztápról nyers húsra?

A legtöbb esetben a kutya étrendjének átállítása száraztápról nyers húsra azonnal, minden előkészület és minden nehézség nélkül elvégezhető. Ezt a változást jó lenne egy napos böjttel megelőzni, és az első héten a táplálék fontos részét a gyomor és a tartalom tette ki. Előfordulhat, hogy a kutyája nem eszik azonnal nyers húst. Adjon neki egy kis időt, és néhány óra múlva adjon neki egy második adag friss húst. A kezdeti időszakban finom és könnyen emészthető húsféléket kell adni. Szisztematikusan diverzifikálhatja az étrendet, ha megfigyeli, mit eszik kutyája leggyakrabban. A kutya emésztőrendszerének gyorsan és könnyen át kell állnia normál működésre.
Gyakrabban azonban olyan módszer javasolt, amely lehetővé teszi, hogy a kutya emésztőrendszere kíméletesebben alkalmazkodjon egy új típusú táplálékhoz. Ez különösen fontos idősebb, legyengült, inaktív vagy allergiás kutyák esetében. A 7-14 napig tartó átmeneti időszak alatt kezdetben kis adag finom, nyers húst adnak a meglévő élelmiszerekhez, ami minden nap növekszik. Attól függően, hogy a kutya hogyan reagál az új tápra, a következő napokban az aktuális táplálék és a nyers hús arányát úgy alakítjuk, hogy végső soron a teljes étkezés természetes táplálékból álljon. Az átmeneti időszakban nem ajánlott darált húst csonttal vagy csak csonttal etetni. Baromfi, nyúl, belsőség és gyomor tartalommal ajánlott. Az első napokban kutyáját is csak gyomortartalommal etetheti.
Függetlenül attól, hogy milyen módszert választunk a nyers húsra való átálláshoz, érdemes ezt a döntést egy állatorvossal egyeztetni. Azt is meg kell figyelni, hogy a kutya hogyan reagál az új táplálékra, mit eszik legszívesebben, és érdeklik-e az új ízek és szagok. Az átmeneti időszakban hányást vagy hasmenést tapasztalhat. Két-három nap múlva el kell tűnniük, de érdemes ilyenkor gyakrabban sétáltatni a kutyát. Ne felejtse el vízzel ellátni kutyáját, hogy megelőzze a kiszáradást.

Vissza!





Drága a kutyája nyers hús etetése?

A látszattal ellentétben ennek nem kell ilyennek lennie. Természetesen minden az ételválasztáson múlik, de ha törődünk kedvencünkkel, nem adunk neki olcsó és rossz minőségű tápot. Általánosságban elmondható, hogy a nyers hús takarmányozása során felmerülő költségek hasonlóak a jobb minőségű húskonzerv vagy nagyon jó száraztáp vásárlásakor felmerülő költségekhez. Nem lehet azonban mindent pénzre váltani, szeretett házi kedvencünk egészségét és életét persze nem. A kutyája nyers húsú etetésének előnyei olyan értékesek, hogy nehéz alábecsülni őket. Ennek legjobb bizonyítéka az a tény, hogy rendkívül ritka, hogy valaki, aki úgy dönt, hogy ezt a fajta takarmányozást használja, visszatér a szárazeledelhez vagy a konzervhez.

Vissza!





Miért megy a kutyám hasa a nyers hústól?

Néha megesik, hogy amikor egy kutyát nyers húsevésre állítunk, hányást vagy hasmenést tapasztal. Ez annak a jele, hogy az emésztőrendszer még nem alkalmazkodott az új típusú táplálékhoz. Két-három napig is eltarthat, és ha viszonylag enyhe, akkor sem minket, sem a kutyát nem szabad elkedvetlenítenie. A gyakori, hevesebb vagy hosszabb ideig tartó hasmenés azonban állatorvosi konzultációt igényel. Ahhoz, hogy a száraz vagy feldolgozott élelmiszerről a nyers húsra való átállás a lehető legzökkenőmentesebb legyen, érdemes betartani a „Hogyan lehet száraztápról nyers húsra?” című témakörben leírt szabályokat betartani.

Vissza!





Mekkora az optimális mennyiség a nyers hús etetéséhez?

Az alábbi táblázatban találhatók a fiatal és felnőtt kutyáknak szánt természetes takarmányok használatára vonatkozó étkezési méretekre vonatkozó általános szabályok.

A kutya súlya Alacsony aktivitás (2%) Magas aktivitás (3%)
10 kg

200 g hús + 40 g zöldség-gyümölcs keverék + 2 ml olaj

300 g hús + 60 g zöldség-gyümölcs keverék + 2 ml olaj
20 kg 400 g hús + 80 g zöldség-gyümölcs keverék + 5 ml olaj 600 g hús + 120 g zöldség-gyümölcs keverék + 5 ml olaj
30 kg 600 g hús + 120 g zöldség-gyümölcs keverék + 9 ml olaj 900 g hús + 180 g zöldség-gyümölcs keverék + 9 ml olaj

 

A fenti értékek tájékoztató jellegűek. A gyakorlatban gyorsan megtanuljuk, hogyan kell adagolni a megfelelő adagokat kutyánk számára. Változnak a táplálék típusától (kalóriatartalmától), az évszaktól, a kutya aktivitásától, életkorától, sőt hangulatától függően is.
Kiskutyák esetében ajánlatos olyan ételeket etetni összesen a súly 8-10%-a naponta.test. A kutya életének 3. hónapjától fokozatosan csökkentjük ezt az adagot, hogy a növekedése után elérje a 2-3%-ot.

Vissza!





Mi a legjobb módja a hús kiolvasztásának?

A legegyszerűbb módja, ha elég korán kivesszük a fagyasztóból, és a hűtőben tároljuk. Ha azt szeretné, hogy gyorsabban kiolvadjon, a csomagot vízzel teli edénybe helyezheti. Mikrohullámú sütőben a kiolvasztási lehetőséggel még gyorsabban kiolvaszthatjuk a húst.
Nem javasoljuk a kiolvasztást sütőben, serpenyőben vagy fazékban, radiátoron vagy közvetlenül a napon.

Vissza!





Kell főzni a nyers húst
?

NEM. A kutya emésztőrendszere természetesen alkalmazkodott a nyers hús emésztéséhez. A főzés nemcsak felesleges, hanem értékes tápanyagok elvesztését is okozza. A nyers táplálék íze is elveszik, ami a kutya számára fontos. Alternatív megoldásként főzhet húst az átmeneti időszakban, amikor kutyáját késztápról natúr tápra váltja, és amikor a kutya beteg, állapota ezt indokolja (Ezt érdemes állatorvossal egyeztetni.). Nyomatékosan nem tanácsoljuk a csontok megfőzését, mivel a főzési folyamat megváltoztatja a csontok szerkezetét, megkeményedik és megnehezíti az emésztést. Ez székrekedést vagy elzáródást okozhat, amely életveszélyes a kutya számára.

Vissza!





Keverhetem a száraz tápot nyers hússal?

Általában nem ajánlott különböző típusú ételeket keverni. Főleg azért, mert a különböző táplálékokat a kutya emésztőrendszere különböző időpontokban képes megemészteni (a nyers hús sokkal gyorsabban emésztődik, mint a száraztáp), ami emésztési zavarokat, puffadást vagy egyéb emésztési zavarokat okozhat. Extrém esetben az étkezés utáni vízivás után a száraztáp megduzzadhat a kutya emésztőrendszerében, megkeményedhet és életveszélyes elzáródáshoz vezethet.
Teljesen alaptalan azt feltételezni, hogy túl kevés a hústáp, és a kutya nem evett eleget, ezért száraz tápot is kell adni neki. Ne feledje, hogy a mohón evő kutya nem kell, hogy az alultápláltság tünete, hanem egyszerűen a jó étvágy eredménye.
Ha azonban nem akar teljesen lemondani a készeledelről ( száraz, konzerv, főtt stb.) ), akkor kérjük, tartsa be azt a szabályt, hogy ne keverjen össze különböző ételeket egy étkezésben. Adhat például kutyájának reggel egy kis adag készeledelt, a második, délutáni étkezéskor pedig húst.

Vissza!





Mit adhatok a nyers húshoz (dara, rizs, burgonya stb.)?

Az optimális táplálékkészletek, amelyek biztosítják, hogy a kutya a megfelelő működéshez és jó egészséghez minden szükséges összetevőt megkapjon, nyers húsból (változó mennyiségű csonttal és belsőségekkel), gyümölcsből és zöldségből (vagy gyümölcsből és zöldségből) állnak. keverék) és növényi vagy halolaj . Alternatív megoldásként elhagyhatja az olajat mindaddig, amíg a hal állandó eleme (optimális esetben - hetente egyszer) kutyája étrendjének. A kész készleteken kívül számos növényi termék is adható kutyájának nyers hús mellé, természetesen a "Mit nem ehet a kutyája?" című részben leírtak kivételével. Zöldségek helyett rizst vagy burgonyapürét adunk hozzá, hacsak kutyája nem allergiás ezen összetevők bármelyikére. A hajdina értékes vitamin- és ásványianyag-forrás is, mely a kutya emésztő- és immunrendszerére is nagyon jó hatással van (gátolja a glükóz felszívódását a vérbe). Adhat kutyájának zabpelyhet és kölest is. A glutént tartalmazó dara, amely az egyik fő allergiát és ételintoleranciát okozó tényező, nem ajánlott. Ez elsősorban az árpára, a tönkölyre és a búzadarára vonatkozik. Ha nincs allergiás reakció, a kutya is ehet tésztát, de nem túl gyakran, és érdemesebb rizzsel vagy darával helyettesíteni.
Ne feledjük, a darát, a rizst vagy a burgonyát egy köret, egy saláta, az étkezési kutya, és nem a fő összetevője. Arra is gondolni kell, hogy a kutya emésztőrendszere nem emészti meg a cellulózt, ezért mindenféle növényi adalékanyagot sótlan vízben (rizs, dara, burgonya), gyümölcsök esetében pedig finomra őrölve kell jól megfőzni.

Vissza!





A vacsora maradékai károsak a kutyákra?

Táplálkozási és viselkedési okokból is óvatosnak kell lennie, amikor kutyáját asztali hulladékkal eteti, mivel az nem megfelelő hatással lehet kedvencére. Itt csak a táplálkozási szempontokra koncentrálunk. Általánosságban elmondható, hogy a kutya húsevő állat, és emésztőrendszere természetesen alkalmazkodott a nyers hús emésztéséhez. A háziasítás következtében a kutya anyagcseréjét irányító mechanizmusok is megváltoztak, beleértve a „természetellenes” termékekkel szembeni toleranciát is. A főtt darát, rizst vagy tésztát a kutyák általában szívesen fogyasztják minden negatív következmény nélkül. Így tesz a legtöbb főtt és zúzott zöldség is. Sóval és egyéb fűszerekkel, cukorral, ecettel, mustárral, ketchuppal, majonézzel és mindenféle szósszal viszont rosszabb a helyzet. Természetesen ezeknek az összetevőknek kis mennyisége sem jelenthet gondot, de ha a kutya tápjának állandó része, az nagyon komoly zavarokhoz vezethet kedvencünk emésztőrendszerének működésében és betegségéhez, ill. allergiát okoz. Ezért jobb ezeket elkerülni, vagy legalábbis nagyon korlátozni.

Vissza!





Mely termékek alkalmasak ételallergiás kutyák számára?

A kutyák esetében az ételallergia általában másodlagos, és a gazdáik által elkövetett táplálkozási hibák következménye. A kölyökkortól megfelelő étrend jelentősen csökkenti a kutyák ételallergiájának kockázatát. Ha ez a probléma a készételről a nyers húsra való áttérés után jelentkezik, intézkedéseket kell tenni az élelmiszerben lévő allergén tényező kiküszöbölésére. Általában marhahúsban, sertéshúsban, ritkábban baromfiban található fehérje, vagy növényi eredetű összetevő. Ilyen esetben az eliminációs diéta lehetővé teszi a diéta allergén összetevőjének diagnosztizálását és megszüntetését. Ez magában foglalja a meglévő táplálék-összetevők újakkal való helyettesítését (pl. csak bárányhús és sárgarépa), valamint a kutya reakciójának megfigyelését. Ha az allergiás tünetek 6 hét után sem enyhülnek, új összetevőket kell beadni (pl. lóhús és burgonya). Ez egy fárasztó és időigényes módszer, de ez a legmegfelelőbb a kutya javára. Nagyon fontos, hogy az eliminációs diéta alkalmazását a kutya gondos megfigyelésével és lehetőleg gyakori állatorvosi konzultációval kombinálják.
A bárány-, lóhús-, nyúl- és haltermékek viszonylag biztonságosak és ritkán okoz allergiát. A növényi termékek közül a következőket ajánljuk: sárgarépa, cékla.

Vissza!





Hogyan és mivel etessük a kölyköket?

Kölyökkutyák esetében a nyers hús etetését az elválasztáskor lehet elkezdeni. Kezdetben finom darált húsokat érdemes 4-5 kis étkezésben tálalni. Ez lehet baromfi, nyúl, borjú vagy bárány és belsőség. Néhány nap múlva bevezetheti a finom csontos húsokat, halakat, gyümölcs- és zöldségkeverékeket és olajokat. Az etetés kezdeti szakaszában értékesek a finom húscsontok, például a baromfi nyaka, szárnya és lába, amelyek amellett, hogy tápanyagot szolgáltatnak, az ínyt is tökéletesen masszírozzák. A felszolgált adagokat szisztematikusan növeljük, gyakoriságukat csökkentjük (6-8. élethéten napi 3 étkezés). A marha- és lóhúst bevezetjük az étrendbe (beleértve a gyomrot is). Nagyon fontos az is, hogy az intenzív növekedés időszakában biztosítsuk a kutyát a szükséges kalciummal és foszforral. Ezért 6 hónapos korig a hús- és csontkeverékeknek kell dominálniuk az étlapon. Mindig emlékezzünk a csontokból és porcokból készült falatkákra.

Életük első három hónapjában a kölyköknek naponta testtömegük 8-10%-át kell kapniuk. Ezután szisztematikusan csökkentjük ezt a mennyiséget, hogy egy egyéves kutyának naponta kétszer adjunk eleséget, testsúlyának 2-3%-át.

Vissza!





Különféle húsokkal kell etetni kutyáját?

Feltételezve, hogy kutyánk semmilyen táplálékra nem allergiás, az ideális megoldás a változatos menü, mind a húsfajták, mind a származási részek, mind a formája tekintetében. Ez biztosítja az összes szükséges tápanyagot és különböző funkciókat lát el. Ez persze nem jelenti azt, hogy minden étkezésnél más húst kell felszolgálnunk kedvencünknek! Éppen ellenkezőleg – érdemes odafigyelni arra, hogy a kutyája mit szeret enni, és ehhez ragaszkodni. Például egyes kutyák nem szeretik a birka- vagy lóhúst. Nem számít, ezek nélkül is teljes és változatos lehet az étrend. Fontos, hogy kutyánk táplálása átgondolt legyen, és figyelembe vegye a tényleges szükségleteit. Ügyeljünk arra, hogy az étlapon ne csak hús alapanyagok szerepeljenek, hanem rágható csontok, belsőségek, gyümölcs és zöldség, időnként hal és olaj, esetleg gyomor tartalommal (bendő). Utóbbiakat az ember számára kellemetlen szaguk miatt elkerülik, de a kutyák általában nagyon szívesen eszik őket, aminek köszönhetően fontos baktériumflórával gazdagítják emésztőrendszerüket.
Nagyon fontos érv amellett, hogy változatos étrend a hatása.a kutya érzékszerveire és viselkedésére. Új illatok és ízek, más csontok és porcok, amelyek "gondolkodást igényelnek", hogy megegyék őket, stimulálják a kutya agyát és az egész emésztőrendszert. A fokozott nyál- és gyomornedv-termelés megkönnyíti az emésztést. A kutyánk láthatóan boldogabb!

Vissza!





Szükségesek az olajok?

A hidegen sajtolt hal és a növényi olajok két legfontosabb szerepe a kutya táplálkozásában:
- elősegítik az emésztési folyamatokat,
- értékes tápanyagokat, elsősorban telítetlen zsírsavakat és vitaminokat adnak.
A napi étkezések kis mennyiségű speciális olajjal történő kiegészítése jótékony hatású többek között: a kutya belső szerveinek működéséről, erősíti immunrendszerét, rák- és gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a koleszterinszintet, csökkenti az öregedési folyamatokat, javítja a látást és az idegrendszer működését.
A hasonló hatású olajokat lecserélhetjük szisztematikusan, hetente egyszer-kétszer. A legjobb, ha lazac, tőkehal vagy lepényhal. Lehet még szardínia, pisztráng, hering, ponty. A hal legyen nyers, lehet csontos, darabos vagy darált.

Vissza!





Szükséges-e a tartalommal rendelkező gyomor egy kutya étrendjében?

Nem nélkülözhetetlenek, de nagyon fontos szerepet játszanak a kutya étrendjében. A tartalommal rendelkező gyomrok szerepét bizonyos mértékig a zúzott gyümölcsök és zöldségek is betölthetik kiegészítőkkel (pl. sörélesztővel) megtámogatva.
A tartalom, az állag és a kellemetlen szag miatt a tisztítatlan gyomor (pl. könyvek, bendő) olyan kutyák, amelyeket vonakodva szolgálnak fel. A megtisztított gyomrok megválasztása ebben az esetben nem kielégítő alternatíva, mert a kutya táplálkozása szempontjából a legfontosabb a tehén, ló vagy juh gyomrának „legrosszabb”, részben emésztett gyomortartalma. Értékes ásványi anyagok és vitaminok, rostok és növényi fehérjék, zsírsavak és emésztést támogató baktériumflóra forrása, probiotikus hatású (csökkenti a káros baktériumok szaporodását). A gyomortartalom táplálása javítja a perisztaltikát és segít eltávolítani a lerakódásokat. A fenti okok miatt ezek beadása különösen a száraztápról nyers húsra váltás utáni átmeneti időszakban javasolt - az első napokban már az étrend egyetlen összetevője lehet. Később érdemes ezt a tápot elég rendszeresen beletenni a kutyatálba, akár napi egyszeri kis adagként, akár néhány naponta rendszeres adagként.

Vissza!





A kutyám nem eszik meg mindent, amit adok neki. Ez normális? 

Egészséges, nyers hús etetésére alkalmas kutya esetében ez annak a jele lehet, hogy nem szereti, ami a tálban van. Ha új típusú húsról van szó, vagy új hozzávalóról (zöldség, olaj), akkor azt azonnal észreveheti, amikor elkezdi óvatosan enni. Ha a kutya nem fogadja el az újabb kísérletet egy nem kívánt összetevővel, jobb, ha elhagyja. Ha azonban bevált alapanyagokat tálalunk, vagy a kutya normálisan eszik, de maradékot hagy a tálban, az azt jelentheti, hogy egyszerűen jóllakott. A húseledel magas kalóriatartalmú, különösen az izomszövetből és zsírból álló táplálék, így kisebb mennyiségű eledel fedezi a kutya energiaszükségletét.
Néhány általános tipp a kutyák számára ajánlott takarmányadagolásról Megtalálható a "Mi az optimális mennyiségű nyers hús etetése?" témakörben.
Mindig alaposan figyelje meg kutyáját – mutat-e a viselkedése gyomorpanaszra, allergiára, betegségre utaló jeleket. parazitáktól, gyengeségtől stb. Ha ezek, tünetek jelentkeznek, ajánlott állatorvoshoz fordulni.

Vissza!





A kutyámat érdekli az állati ürülék és tócsákból iszik vizet. Veszélyes?

Nem annyira veszélyes, mint inkább tüneti. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kutya emésztőrendszere másként működik, mint az embereké, és különböző táplálékok, de más baktériumflórákhoz is alkalmazkodik. A kutyák számára megfelelő baktériumflóra megtalálható többek között a növényevő állatok ürülékében, állóvízben vagy dögben. Legjobb forrása azonban a tisztítatlan gyomor. A hozzáadásukkal nyers hússal etetett kutyák esetében az ürülék lenyelési problémája nem fordul elő. Más a helyzet, ha hiányoznak a "jó" baktériumok. A kutya ösztönösen megpróbálja megszerezni őket, akár úgy, hogy vizet iszik egy tócsából, vagy úgy, hogy megeszi a növényevők ürülékét. Hasonló mechanizmus lép fel vitaminhiány esetén is – a kutya füvet eszik. Természetesen ezek csak fél intézkedések, amelyek nem biztosítják a kutyát az összes szükséges tápanyaghoz.

Vissza!





Mely termékek jobbak: darabolva, finomra vagy durvára őrölve?

Valójában egy felnőtt, egészséges kutyánál nem sokat számít, hogy a hús finomra, durvára vagy darabokra vágva van-e. Ha étvágygerjesztőnek találja, formától függetlenül szívesen fogyasztja, és ugyanolyan hatással van az emésztőrendszerre. A finomra őrölt húst kölyökkutyáknak, idős kutyáknak, emésztési problémákkal küzdő kutyáknak, valamint száraztápról természetesre való átálláskor ajánljuk. A csontos vagy porcos durvára őrölt hús nehezebben emészthető, hosszabb ideig maradhat a gyomorban és a belekben, és hányást, hasmenést vagy székletürítési problémákat okozhat. A húsdarabokat a kutya megharaphatja, megrághatja, ezért szívesebben fogyaszthatja, emellett jótékony hatással van a kutya ínyére és fogaira is. Hasonló a helyzet a hússal a csonton, a porcokon és az inakon. A késztápot vásárló kutyatulajdonos szempontjából könnyebben azonosítható a durvára őrölt vagy húsdarabok. Egy megbízható gyártó azonban ugyanolyan értékes alapanyagot biztosít a finomra őrölt állateledel előállításához is. Ezt továbbra is más módon lehet ellenőrizni.
Ha nincs ellenjavallat, a legjobb, ha kedvencünk étrendjét változatossá tesszük úgy, hogy nem csak a fajtáját tekintve változatos ételeket szolgálunk fel neki. hús, hanem a formája is.

Vissza!